Finnclean PRO 27.-28.3.2019

Pohjoismaiden suurimmat puhtausalan messut järjestetään joka toinen vuosi Tampereella. Messujen yhteydestä löytyy myös puhtausalan koulutuspäivät sekä hankintapäivät. Hankintapäivillä on esillä kiinteistöihin keskittyvät palvelu- ja tuoteratkaisut. Kokonaisuudessaan tapahtuma antaa oivan katsauksen alan tulevaisuuteen ja uusiin innovaatioihin.

Sekä messujen että koulutuspäivien aiheiksi nousivat tälle vuodelle ajankohtaisesti digitalisaatio, hyvinvointi, ympäristö ja turvallisuus.

Keskiössä alan megatrendit

Messuilla tarjoiltiin konkreettisia esimerkkejä siitä miten digitalisaatio näkyy jo päivittäisessä työssä ja mitä se voisi tarkoittaa puhtausalan tulevaisuudessa. Siivoojan mukana kulkevaan sovellukseen voidaan tallentaa ajantasaista tietoa kyseisestä kohteesta ja automatisoitu WC-tilapalvelu ilmoittaa paperien tai käsipyyhkeiden loppumisesta suoraan siivoojan puhelimeen.

Näiden lisäksi virtuaalitodellisuuskin antaa uusia ulottuvuuksia puhtausalalle. Vaativien kohteiden, kuten leikkaussalien, siivousta voidaan harjoitella virtuaalitodellisuuden avulla missä ja milloin vain. Tekemisen ohella näkee näin esimerkiksi kuinka paljon pintaa on siivouspyyhkeen yhdellä pinnalla pyyhitty sekä kattaako pyyhintäjälki koko alueen. Myös robotiikka oli esillä messuilla vahvasti. Isotkin yhdistelmäkoneet väistelivät hienosti väkijoukkoja ja herättivät hilpeyttä niiden menoa seuranneissa henkilöissä.

Ekologisuus koskettaa vahvasti myös siivousalaa. Kemikaalivapaaseen siivoukseen kehitettyjä välineitä sekä täysin luonnonmukaisia ja biohajoavia siivousaineita oli huomattavissa useilla toimijoilla.

Kaikista positiivisin asia oli silti ehdottomasti messujen yleinen ilmapiiri. Väenpaljouden seasta huokuva innostuneisuus ja ammattiylpeys ovat asioita, jotka asettavat hymyn huulille pitkäksi aikaa.

 

 

Teksti ja kuva: Emma Ketopelto